İçeriğe geç
Anasayfa » WordPress Çöp Kutusu’nun Doğru Kullanımı Nasıl Olmalı?

WordPress Çöp Kutusu’nun Doğru Kullanımı Nasıl Olmalı?

Sevgili ziyaretçim,

WordPress, 2.9 sürümünden sonra “Çöp” kutusu özelliğini getirdi. Aslında bu özellik sizlerin yanlışlıkla silinen ya da silip geri getirmek istediğiniz sayfa, yazı ve yorumlarınızı geri getirmenizi sağlar. 

 Normal olarak çöp kutusuna atılan her yazı, sayfa ve yorum 30 gün sonra otomatik olarak silinir. 

Bazı alanlarda bu sorun üzerine konuşulduğunu görünce bu konuya detaylı bir şekilde giriş yapmak istedim.

Hangi Durumlarda Ayarlarda Değişiklik Yapmalıyım?

Tavsiyem şu şekilde:

Eğer benim gibi yazı, yorum sayısı sınırlı olan günlük işleminizin fazla olmadığı bir WordPress siteniz varsa 30 gün olarak kalması tavsiyemdir.

Ama günlük binlerce yorum alan ya da yüzlerce yazı düzenlemesinin yapıldığı bir WordPress web siteniz varsa aşağıdaki gösterdiğim şekilde çöp kutusu otomatik silinme ayarını 7 güne düşürebilirsiniz.

Bunun sebebi çöp kutusunda çok fazla birikmenin veri tabanında şişmeye neden olmasıdır. Özellikle spam yorumlarla beraber bir ayda 10 bin civarında çöp kutusunda yorum biriktiren WordPress sitelerine şahit oldum.

Bunların tam tersine bazı web site sahipleri ne kadar birikme olursa olsun geçmiş yazı, sayfa ve yorumları görmek için çöp kutusunun silme ayarlarını tamamen kapatmak isteyebilir.

Yani hangi sınırlamayı yapacağınız sizlerin istek ve ihtiyaçlarına göre şekillenmeli. Tavsiyem çöp kutusunu çok şişirmeyin. Bu veri tabanınızı zorlayacaktır. Hatta veri tabanınız çok yüksek boyutlara bile ulaşabilmektedir. Özellikle çöp kutusuna düşen spam yorumlarla birlikte…

1.Yöntem: Wp-Config Dosyası ile Çöp Kutusu Ayarı Yapma

İşlemleri sırasıyla anlatıyorum:

  1. cPanel’e giriş yapın.
  2. Dosya Yöneticisi’ne tıklayın.
  3. WordPress’in kurulu olduğu dizine gidin. (public_html: Genel olarak bu bölümdedir)
  4. wp-config.php dosyasına sağ tıklayıp ve “Düzenle”ye tıklayın.
  5. Aşağıdaki satırı wp-config.php dosyasına ekleyin. Günü değiştirmek için 7 gün yerine istediğiniz değeri girebilirsiniz. 
    define( 'EMPTY_TRASH_DAYS', 7 ); // 7 gün
    • Yukarıdaki çöp kutusu ayar satırının wp-config.php dosyasındaki aşağıdaki satırdan önce geldiğinden emin olun, aksi takdirde bazı wordpress sürümlerinde ayarın çalışmadığını tespit ettim.
      require_once(ABSPATH . 'wp-settings.php');
  6. Değişiklikleri Kaydet’e tıklayın.

Çöp kutusunu devre dışı bırakmak için:

define( 'EMPTY_TRASH_DAYS', 0 ); // Çöp kutusu devre dışı kalır ve hemen siler

2.Yöntem: Functions.php ile Çöp Kutusu Düzenleme

Bu kodu functions.php dosyanızın sonuna ekleyerek çöp kutusu süresini sınırsız yapabilirsiniz. Yani dosyalarınız siz silmeden asla silinmez.

function my_remove_schedule_delete() {
remove_action( 'wp_scheduled_delete', 'wp_scheduled_delete' );
}
add_action( 'init', 'my_remove_schedule_delete' );

Özet:Uzman Görüşü

WordPress’te otomatik boş çöp kutusunu devre dışı bırakmak bazı durumlarda gerçekten yararlıdır. Bazı durumlarda ise siteniz için fazladan yük olabilir. Burada sitenizin ortalama yorum, yazı ve sayfa hacmine göre karar vermenizi tavsiye ederim. Ben bazı sitelerimde (çok spam yorum alan) çöp kutusunu devre dışı bıraktım. Bu durum veritabanımın rahatlamasını sağlıyor. Ama çok fazla işlem yapmadığım sitelerimde ise çöp kutusu süresini 365 güne çıkardım.

Karar sizlerin…

 

Bana soru sormak ister misin?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir