İçeriğe geç
Anasayfa » WordPress Rehberi: WordPress’i Güvenle Güncelleme

WordPress Rehberi: WordPress’i Güvenle Güncelleme

WordPress’i güncellemek istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Genellikle yeni başlayanlar, bir güncellemenin web sitelerinde bazı özellikleri bozabileceğinden korkar.

Sizi anlıyorum ama web sitenizin  güvenliği  ve  performansı  için WordPress’in en son sürümünü kullanmak önemlidir.

Bu başlangıç ​​kılavuzunda, web sitenizi bozmadan WordPress’i bir profesyonel gibi güvenli bir şekilde nasıl güncelleyeceğinizi anlatacağım.

Bu yazımda neler anlatacağım… Linklere tıklayarak istediğiniz bölüme hızlı bir şekilde gidebilirsiniz.

WordPress’i Neden Güncellemelisiniz?

Bu noktada, aklınıza şu soru gelebilir: Siteniz kusursuz bir şekilde çalışırken neden güncelleyesiniz?

Önde gelen WordPress güvenlik araştırması, saldırıya uğrayan WordPress web sitelerinin çoğunun eski bir WordPress sürümü, eklentisi veya teması kullandığını gösteriyor. Yani WordPress’de kötü niyetli saldırıların birçoğu güncel olmayan wordpress sürümü, eklenti ve temalardan kaynaklandığını bilmek sizi güncelleme konusunda ikna edebilir.

Eğer güncelleme yapmazsanız bir süre sonra güvenlik sisteminiz…

GİF Kaynak: tenor.com Konu: WordPress Güvenlik İhlali

 

Peki WordPress’i güncellemek, size  hangi avantajları sağlar :

  • Güvenlik açıklarını düzeltilir.
  • Yeni özellikler eklenir.
  • Performans ve hız iyileştirmeleri yapılır.
  • Uyumluluk sorunlarının çözülür.
  • Eklenti ve tema güncellemeleri ile WordPress uyumlu hale gelir.
Basit bir örnekle WordPress 6.1.1 güncellemesinde 28 küçük hata ve ayrıca 18 editör hatası düzeltildi.

WordPress, Dünya’nın her yerinden geliştiriciler tarafından aktif olarak geliştirilir. Bu geliştiriciler düzenli olarak hataları bulur ve düzeltir; yeni özellikler ekler ve güvenlik açıklarını arar. Bu değişiklikler daha sonra yeni bir WordPress sürümünde yayınlanır. Bu da bizim ekranımıza yeni bir güncelleme olarak düşer.

Web sitenizin en son güvenlik yamalarına, en yeni özelliklere ve en iyi hıza ve performansa sahip olduğundan emin olmak için güncellemeniz gerekir.

WordPress’i Güncellemeden Önce Yapılması Gerekenler

WordPress’in en son sürümüne güncellemeden önce, olası yanlış adımlara karşı hazırlıklı olmak çok önemlidir. Çünkü elinizde web site yedeğiniz yoksa bazı verileri kurtarmak imkansız olabilir.

Uyarı! Bu güncellemelerin site dosyalarınızı ve bunların veritabanlarını etkileyeceğini unutmayın.

İşte bir WordPress sitesini güncellemeden önce hızlı bir kontrol listesi:

  •  Tam bir WordPress yedeği oluşturun.  Yedeklemeler, bir hata durumunda web sitenizi kurtarmanızı sağlar. Güncelleme de en çok dikkat etmeniz gereken durum yedeklemedir. Tam yedeklemede şu dosyaları yedeklediğinizden emin olun:
    • WordPress veritabanınız
    • Tüm resimleriniz ve medya yüklemeleriniz
    • WordPress eklentileriniz ve temalarınız
    • Temel WordPress dosyalarınız.
  •  Önbellek eklentisi kullanıyorsanız güncelleme esnasında kapatın.  Önbellek eklentisini devre dışına almadan önce önbelleği temizlemenizi öneririm.
  •  Güncelleme bildiriminden yeni özelliklere bakın.  Eğer önemli bir özellik güncellemesi değilse daha sonra ana güncellemeye bırakabilirsiniz. Ben öyle yapıyorum çünkü sitemde bazı özelliklerin o anda bozulma riskini göze alamıyorum. O yüzden 5-6 ayda bir çıkan ana güncellemeyi bekliyorum.
  • Destek forumlarını kontrol edin. https://wordpress.org/support/forum/installation/ Bu linkten güncelleme ilk çıktığı zamanlar  hata olup olmadığını kontrol edin . Örnek olarak kullanıcılar bir eklenti ile uyumsuzluktan bahsetmiş. WordPress’i güncellemeden o uygulamanın güncellenmesini bekleyebilirsiniz. Bu forumlara bakarak güncellemeyi ne zaman yapacağınıza karar verebilirsiniz.
  •  Diğer eklentileri  güncelleme esnasında devre dışı bırakın . Bazı WordPress güncellemeleri, belirli eklentilerle uyumlu değildir. Güncellemeden sonra sitenize genel olarak baktıktan sonra eklentileri aktif edin. Bu şekilde eklentilerde hata varsa tespit edin.
  •  PHP sürümünü yükseltin . Mevcut PHP sürümünüz güncellemeyle uyumlu olmayabilir. Bu yüzden her zaman en yüksek PHP sürümünü kullanmayı tercih edin. PHP sürümünü güncellerken de sitenizi kontrol ederek devam edin. Herhangi bir hata görürseniz eski PHP sürümünüze geri dönebilirsiniz.

WordPress’i En Son Sürüme Yükseltme

WordPress’i güncellemenin 4 yolu vardır. Bunlar:

  • WordPress kontrol panelinden
  • FTP ile manuel olarak
  • Otomatik Güncelleme Kodu ile (Tavsiye etmiyorum)
  • Otomatik Güncelleme Eklentisi ile (Tavsiye etmiyorum)

Şimdi tek tek detaylı inceleyelim:

WordPress Kontrol Panelinden Güncelleme

WordPress’i güncellemenin en kolay ve güvenli yoludur. Alttaki fotoğrafta bulunan Admin panelinden, WordPress’in güncellenmiş bir sürümünün mevcut olup olmadığını kontrol edebileceğiniz Güncellemeler sayfasına gidin. Eğer güncelleme var ise, WordPress sürüm numarası belirtilecektir. Tek yapmanız gereken  “…. sürümüne güncelle”  düğmesine tıklamaktır. WordPress sizin için güncellemeyi yükleyecektir.

Güncelleme ilerlemesini ekranınızda göreceksiniz. Güncelleme esnasında, WordPress sitenizi bakım moduna alacaktır. Burada endişe edecek bir durum yoktur. Kısa süre içinde güncelleme bitip siteniz aktif hale gelecektir.

FTP ile WordPress’i Güncelleme

Herhangi bir nedenle ilk yöntem işe yaramadığında ya da hata aldığınızda bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bu yöntem, WordPress dosyalarını manuel olarak yüklemek için FTP’ye dosya yüklemenizi gerektirir.

Sırasıyla yapmanız gerekenler:

 Adım 1 : Bu linkten WordPress güncelleme indirme sayfasına gidin ve son sürümü indirin. ZİP dosyası şeklinde inecektir.

 Adım 2:  FileZilla (şahsi tercihim) veya tercih ettiğiniz FTP istemcisi aracılığıyla WordPress sitenize giriş yapın. FTP giriş bilgileriniz daha önce size hostinginiz tarafından mail olarak gönderilmiştir.

 Adım 3:  Public_html klasörüne giderek sitenizin dosyalarına ulaşın.

 Adım 4:  Wp-includes ve wp-admin dizinlerini yedek1 ve yedek2 diye adlandırın. Normalde bu dosyaları sileceğiz ama ne olur ne olmaz diye güncelleme bitene kadar başka isimle orada beklemesinin bir zararı yok. Eğer bir hata olursa yeniden sitemizi hızlı bir şekilde kurtarabiliriz.

 Adım 5:  İndirdiğiniz dosyada wp-content klasörü hariç diğer tüm dosyaları bu bölüme bırakın ve üzerine yaz seçeneğini işaretleyin.

wp-content klasörünü neden atmıyorum?

Bu klasör sitenizin temalarını, eklentilerini ve resimlerini barındırır. Sitenizdekini WordPress zip’indekiyle değiştirirseniz, boş bir klasör karşınıza çıkar ve her şey silinir.

Bir uyarı gelirse dosyaların aynı olduğu ile alakalı, “Üzerine Yaz” seçeneğini seçin. Bu, eski standart WordPress dosyalarını yenileriyle değiştirecek ve üzerine yazacaktır.

 Adım 7 Sitenizin admin paneline giriş yapın.

WordPress belgelerinde açıklandığı gibi, “Bu noktada bir veritabanı güncellemesi gerekirse, WordPress bunu algılar ve sizi şu adrese yönlendirir: wp-admin/yükseltme.php. Bu bağlantıya tıklayın ve talimatları izleyin. Bu işlem, veritabanını yeni güncelleme ile uyumlu hale getirecek şekilde günceller. (Aşağıdaki fotoğraftaki uyarı çıkacaktır)

 Adım 8:  Her şey yolunda giderse yedek1 ve yedek2 klasörlerini silin.

Otomatik Güncelleme Kodu ile WordPress’i Güncelleme

Aşağıdaki işlemleri yaparsanız WordPress platformu, varsayılan olarak, bakım ve kararlılık uygulamalarını içeren küçük güncellemeler olduğunda sitenizi otomatik olarak güncelleyecektir.  Bu işlemi yapmanızı tavsiye etmiyorum.  Çünkü güncelleme esnasında sitenizi kontrol etmeniz gerekebilir. Bazı eklentiler güncelleme ile çalışmayabilir. Bu yüzden güncellemeleri ilk 2 seçeneği kullanarak yapmanızı tavsiye ederim.

5-6 ayda bir yayınlanan ana sürümler otomatik güncelleme işlemine tabi olmayabilir. Bu durumu göz önünde bulundurun.

İşlemler:

  1. CPanel’de oturum açın ve Dosyalar bölümünün altındaki Dosya Yöneticisine gidin.
  2. public_html klasörüne girdikten sonra ve wp-config.php dosyasını seçin.
  3. Üst menüde bulunan Düzenle düğmesine basın.
  4. Aşağıdaki kodu en alta ekleyin
  5. define ( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE' , true ) ;
  6. Son olarak, Kaydet’i tıklayın.
  7. WordPress’i bu şekilde güvenli bir şekilde en son sürüme otomatik olarak kendi güncelleyecektir.

WordPress Güncellemesinden Sonra Yapılması Gerekenler

WordPress güncelleme sonrasında mutlaka yapılması gereken bir kaç kontrol işlemi bulunmaktadır. Bu kontrol işlemlerinin sebebi web sitenizin sorunsuz bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmektir. Aşağıda WordPress güncelleme sonrası kontrol edilmesi gereken tecrübemize dayalı bazı kontroller yapacağız.

Sitenizi Dolaşın

Öncelikle genel olarak sitenizde web sayfaları arasında gezinti yapmanız gerekiyor. Burada zaten belirgin bir hata varsa karşınıza çıkacaktır.

Zaman Dilimi Ayarları

WordPress güncelleme sonrasında varsayılan olarak sunucunuzun lokasyonu neredeyse o lokasyona göre zaman dilimine dönmüş olabilir. Bu nedenle WordPress güncellemesi yapıldıktan sonra Ayarlar > Genel menüsünden zaman dilimi ayarınızı kontrol edip size uygun zaman dilimi ayarını seçerek güncelleme yapabilirsiniz.

PHP Sürüm Kontrolü

WordPress’i güncelledikten sonra PHP sürümü güncellenmiş olabilir. Yeni PHP sürümü ile temanız uyumlu çalışmayabilir ve bundan dolayı sitenizin düzgün bir şekilde çalışmamasına neden olur. Bu nedenle güncelleme sonrasında php sürümünü kurulu tema için en iyi php sürümüne güncellemeniz gerekmektedir.

Kalıcı Bağlantı Ayarları

WordPress sürüm güncellemesi sonrasında mutlaka siteniz için olmazsa olmaz olan kalıcı bağlantılarınız için gerekli olan ayarları kontrol etmeniz gerekir. Kalıcı bağlantı ayarları SEO için büyük bir öneme sahiptir. SEO ayarlarınızı eski kalıcı bağlantı ayarlarına göre ayarladıysanız ve güncelleme sonrasında bu ayarlar bozulduysa eğer, sitenizin tüm SEO çalışmaları boşa gitmiş olacak ve sıralamalarda ciddi bir düşüş yaşayacaksınız. Bundan dolayı güncelleme sonrasında kalıcı bağlantı ayarlarını kontrol etmeyi unutmayınız.

Eğer bir hata varsa…

Kaynak: giftube / WordPress Güncellemede bir sorun…

Yorumlardan bize ulaşın. Hızlı bir şekilde sorunlarınızı çözmeye çalışalım…

 

Bana soru sormak ister misin?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir