Bir alan adı seçmek, bir web sitesi sahibi olarak vereceğiniz en büyük kararlardan biridir. Kötü bir seçim yaparsanız, markanızın itibarını olumsuz etkileyebilir. Peki, en iyi domaini almanın sırrı nedir? Sizlere 10 adımda en iyi alan adını bulduracağıma eminim…İşte sizlere domain tavsiyelerim…
Güzel seçilmiş bir alan adı, Google sıralamalarında (SERP) sizlere yardımcı olur ve hatta SEO’nuza da katkı sağlar. Ancak şu anda kayıtlı 360 milyondan fazla alan adı arasından doğru alan adını bulmak zor olabilir.
Neyse ki, doğru bir alan adı seçmek aşırı derecede zor değildir. Araştırmanızı yaptığınız, markadan ayrılmadığınız ve kullanıcı dostu bir şey seçtiğinizden emin olduğunuz sürece, doğru bir tercih yapmış olacaksınız.
Peki doğru alan adını nasıl seçerim?
Başlayalım…
Bu Yazıda Neleri Anlatacağım?
Neden Alan Adı Önemlidir?
URL’niz, ziyaretçilerinizin muhtemelen sitenizde ilk göreceği şeydir.
- İyi bir alan adı, olumlu ve kalıcı bir izlenim bırakabilirken, kötü bir alan adı sitenin daha amatör olduğunu ziyaretçilere gösterir.
- İyi bir alan adı SEO’yu etkiler. Tam eşlemeli alan adları (EMD’ler) artık bir gereklilik olmasa da, alan adınızdaki anahtar kelimeler SEO sıralamanıza etki eder.
- Örnek: “En ucuz araba hangisi?” anahtar kelimesi için enucuzarabahangisi.com adresini kullanarak Google’de çok hızlı yükselebilirdiniz. Ama Google bu durumun SERP sıralamalarında etkisini azalttığını açıkladı.
- Markanızı tanımlar. Doğru alan adı, marka bilinirliğini arttırabilir. “Sony, n11, 360” gibi kelimeler Dünya’da çok büyük marka değerlerini yakalamıştır.
- Kalıcı ziyaretçi kazandırır. Hatırlaması kolay ve marka değeri oluşan web sitelerinin kalıcı ziyaretçileri olur.
Alan adınızı değiştirmenin zor olduğunu unutmayın. Alan adı değişikliği trafik kaybı ve gereksiz aksama süresi gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bunu düşünerek alan adınızı en baştan akıllıca seçmeniz gerekir.
İlk olarak domain sorgulama için Domainr.com sitesini kullanabilirsiniz. (Resmin üzerinde açıkladım.)
1-Com Uzantısını Kullan
Alan adı uzantıları arasında “.com” hala en iyisidir.
DomainNameStat araştırmasına göre, tüm alan adlarının %37’si “.com” uzantısına sahiptir.
“.com” en tanıdık, güvenilir ve hatırlaması en kolay olan uzantıdır.
“.net” ve “.org” uzantısı Türkiye’de diğer güvenilir ve çok kullanılan hatta pek çok başarılı web sitesi varken, web siteniz “.com” uzantısına sahipse muhtemelen daha başarılı olmaya bir adım daha yakındır.
Tavsiyemiz: .com ile devam edin. Eğer doluysa, .net veya .org’u deneyin. Bunlar da alınırsa, yeni bir alan adı için beyin fırtınası yapmanız gerekebilir.
.xyz, .shop, .club, .online, .art, .inc, .clup, . space, .pizza ve hatta .party gibi diğer popüler uzantılar giderek yaygınlaşıyor. Ama bu uzantılardan uzak durmanızı tavsiye ederim. Son zamanlarda bu domain isimleri com, net ve org uzantılarına göre oldukça ucuza satılıyor. Hatta 1 domain alana 3 adet bu uzantılardan domain hediye eden firmalar bile var. Bu bizler için oldukça iyi bir durum gibi görünse de son zamanlarda çok fazla bu uzantılarda kötü amaçlı korsan sitelere rastlamaktayım. Bunun sebebi dediğim gibi çok ucuz olması…
NOT: Bazı firmalar hosting alana .com domaini ücretsiz vermektedir. Bunun gibi kampanyaları aşağıda anlatacağım.
2. Kısa ama Özgün Olsun
Genel olarak, alan adınızın uzunluğu söz konusu olduğunda, daha kısa olması SEO ve hatırlanabilirlik açısından daha faydalıdır.
Alan adınız uzun ve karmaşıksa, müşterilerin onu yanlış yazma veya yanlış anlama riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Alan adlarınız kısa ve basit olmalıdır.
DomainRegistration.com’dan yapılan araştırmaya göre en yaygın isim uzunluğu yaklaşık 12 karakterdir.
6-14 karakter arası genel olarak idealdir. Ama alan adınızda harf sayısı ne kadar az olursa o kadar iyi olduğunu unutmayın. Büyük olasılıkla daha kısa harf içeren alan adları UZUN bir süre önce alınmış ve çok yüksek fiyatlara satılmıştır. Kısa bir şey bulamıyorsanız, alacağınız alan adı markalaşmaya uygun olmalı.
Wpkurdu.com: 7 harf ve 2 kelimeden oluşuyor. (wp=wordpress) Bu domaini seçmemin ilk nedeni markalaşmaya uygun görmemdi. Çünkü bu domaini seçerken ilk olarak özgün olmasına dikkat ettim.
3. Anahtar Kelimeler Kullanın
İşletmenizi ve sunduğunuz hizmetleri tanımlayan anahtar kelimeler kullanmayı deneyin.
Örneğin, bir araba işletmesine sahipseniz, arabatamiri.com veya arabamevde.com’a gibi “Araba” anahtar kelimesi odaklı isimler kullanabilirsiniz.
Anahtar kelimeler arama motorlarındaki sıralamanızı yükseltmeye yardımcı olur (bu da trafiği artırır) ve müşteri kazanmanızı sağlar.
Alan adlarındaki anahtar kelimeler, oyunlardaki bonus gibidir.
Güzel bir bonus, ama bir mecburiyet değil. Yapabiliyorsanız ve bir anahtar kelime kullanmak mantıklıysa, kullanmalısınız . Ortalama olarak, Dünya’da ki en iyi sitelerin %63’ünün alan adlarında anahtar kelimeler bulunur.
SEO devi Moz’un kurucusu (ve şimdi Sparktoro’nun lideri ) Rand Fishkin, anahtar kelime açısından zengin alan adları hakkında şunları söyledi:
4.Rakamlardan ve Kısa Çizgileri Kullanmayın
Bir alan adı düzgün ve akılda kalıcı olmalıdır. Ne yazık ki, sayılar ve kısa çizgiler akılda kalıcı olmasına bir engeldir.
Bu öğelere sahip alan adları, ziyaretçilerinizin kafasını karıştırır ve yanlış web sitesi adresini yazmalarına neden olur. Bu nedenle, alan adları söz konusu olduğunda sadece harfleri kullanmanız daha doğru bir seçenektir.
Ayrıca, bazı e-posta firmaları tire ve sayı bulunan bir adresten mailleri direk istenmeyen yani Spam olarak algılamaktadır. Bu da başlı başına tire ve sayıyı yan yana kullanmamanızı gösteren bir nedendir.
5.Çift Harf Kullanmayın
Alan adınızda çift harf kullanırsanız, aslında yazım hatalarından dolayı trafik kaybedersiniz. Çift harflerin okunması sadece zor değil, aynı zamanda doğru şekilde yazılması da zordur. Bu nedenle, alan adınızı kolayca yazılabilir hale getirmek için aynı harfi arka arkaya kullanmaktan kaçınmalısınız.
Bir rakibe ait olabilecek benzer bir alan adı ile karıştırmanın yanı sıra, insanların doğru yazımı hatırlamak için daha fazla zaman harcaması gerekecektir.
Tabii ki, bu tavsiyenin bazı istisnaları vardır. Halihazırda çift harfli yerleşik bir marka adınız varsa, bu alan adını kullanmaktan çekinmeyin.
Örnek:
- Gelinlikler.com yerine gelinliikler.com kullanmayın.
- Okuldayiz.com yerine okuuldayiz.com kullanmayın.
Yukarıdaki örneklere dikkat ederseniz domaindeki iki harf zor fark ediliyor. Bu yüzden geri sitenizi ziyaret etmek isteyen bir ziyaretçi yanlış domain adresini yazabilir ve bu size müşteri kaybettirir.
6.Domain Geçmişini Kontrol Edin
Bazı alan adları daha önce kaydedilmiştir. Domain geçmişini kontrol ederek alan adının ne için kullanıldığına bakmanız gerekir.
Burada basit bir kural belirleyebilirsiniz. Eğer domain; yönlendirme sitesi, kopya site, sahte reklam sitesi gibi kötü (korsan) amaçlı bir şekilde kullanıldıysa o alan adından uzak durunuz. Israrla o alan adını almak isterseniz (belki de alan adı çok kısa ve markalaşmaya uygundur) 1-0 geride başlayacağınızı unutmayın. Şimdi biraz bunun sebebinden bahsedeyim…
SEO’da en büyük sıkıntı domain geçmişinde aldığı cezalar… Durum şu, geçmişte alan adında korsan içerik vardı ve Google tarafından ceza alarak sıralamadan silindi… Çok kaliteli bir domain olabilir ama kullanıcı artık bu domaini almadı ve siz aldınız…
Site, birkaç gün boyunca ayda bir kez ilk ona girebilir, ancak daha sonra arama sonuçlarının ikinci, üçüncü sayfasına veya daha sonra arama sonuçlarından tamamen silinebilir. Bunlar tecrübe ve kullanıcı yorumları ile ortaya çıkan sonuçlardır. Bu alan adları ile tekrar Google’nin gözüne girmenin yolları var ama bunlar uzun süreç gerektirir. Başka bir konuda buna değineceğim.
Eğer amacınız domain cezalarını silip kurtarmak değilse bu tarz sitelere bulaşmayın. Peki nasıl web site geçmişini kontrol edeceğiz?
Bir alan adını kaydetmeden önce, alan adının geçmişini gösteren Archive.org‘u ziyaret etmek akıllıca olacaktır.
Alan adı daha önce kayıt edildiyse, Archive.org (The Wayback Machine veya Internet Archive olarak da bilinir), o alanla ilişkili web sitelerinin önceki sürümlerini gösterecektir. Bu tarihlere tıklayarak sitenin o tarihteki ana sayfasına gidebilirsiniz.
7.Coğrafyanın Gücünü Kullanın
Web siteniz yerel bir bölgeye veya şehre hitap ediyorsa, coğrafi konumunuzu web sitenize eklemeniz mükemmel bir fikirdir. Örnek olarak, Ankara’da kombi tamirini hedefleyen bir alan adı arıyorsanız:
ankarakombitamiri.com, ankarakombici.com, ankarakombicisi.com
gibi alan adlarını tercih etmeniz size SEO açısından katkı sağlayacaktır.
8.Ticari Marka (Telif Hakkı) Araştırması Yapın
Alan adınızı kaydettiniz ama, birkaç hafta sonra bir hukuk bürosundan bir ihtarname alabilirsiniz. Çünkü ticari marka hakkı olan yani telif hakkı olan bir alan adı almış olabilirsiniz. Bu yüzden alan adının ticari kaydı var mı diye Türk Patent Marka Sorgulama sayfasından kontrol edebilirsiniz.
9.Mümkünse Alan Adının Diğer Uzantılarını da Alın
Web siteniz için mükemmel alan adını bulduğunuzda, mevcut tüm önemli uzantıları da satın alabilirsiniz. “.com” uzantısı ile bir başarı yakaladığınızda domain adınızın “.net ve .org” siteleri ile başka web sitesi kurulduğunu görebilirsiniz. Markalaşma adına, uzun vadeli düşünüyorsanız domainin diğer uzantılarını almak sizi zorlu rakiplerden kurtaracaktır.
10. Markalaşmaya Odaklanın
Alan adını, web siteniz (işletme ya da firmanız da diyebilirim) için bir markalaşma fırsatı olarak değerlendirin. Doğru alan adı ile marka bilinirliğini artırabilirsiniz. Bu nedenle, her zaman jenerik alan adları yerine markalaştırılabilir alan adlarını tercih edin.
Örnek:
- WordPressyardim.com yerine wpkurdu.com markalaşmaya daha uygundur.
- ucuzalisverissitesi.com yerine hepsiburada, n11, trendyol gibi markalaşmaya uygun kelimeleri tercih ediniz.
Benzersiz bir isim elde etmek için mevcut kelimeleri kullanabilir ve bunları yaratıcı bir şekilde birleştirebilirsiniz ama basit bir şekilde kelimeleri lütfen sıralamayın.
Özet: Uzman Yorumu
Alan adları dijital ev adresinizdir. Alan adı, bir ziyaretçinin markanız hakkındaki algısını önemli ölçüde şekillendirir.
Maalesef, “ev.com” gibi tek kelimeli isimlerin çoğu internetin ilk zamanlarında alındı. Ancak bu durum, yeni web siteniz için harika bir alan adı bulamayacağınız anlamına gelmesin..
Yeni bir alan adı ararken aşağıdakilere dikkat etmeniz yeterli:
- Unutulmaz olsun.
- Yazması kolay bir alan adı seçin.
- Kısa olsun.
- Alan adı uzantı seçimi yapın. (Değer sırasına göre: Com-Net-Org)
- Markalaşabilir bir alan adı seçin.
- Kullanılmış bir alan adı alacaksanız geçmişini kontrol edin.
- Anahtar sözcükler kullanın. (Eklemek mantıklı ise)
- Yerel web sitesi açıyorsanız coğrafyanın etkisini kullanın.
- Rakamları ve kısa çizgileri kullanmayın.
- Marka araştırması yapın. (Davalık olmak istemezsiniz)
Geri bildirim: WordPress Üyelik Sistemi Nasıl Aktif Hale Getirebilirim? - WpKurdu.com